11/21/2023

Първият обучителен семинар за над 80 магистрати по проект „Информиране-разследване-защита: противодействие на насилието срещу жени (ПРОТЕКТ)

На 17 – 19 ноември в Банско се проведе първият обучителен семинар, по проект „Информиране-разследване-защита: противодействие на насилието срещу жени (ПРОТЕКТ),“

На семинарът участваха над 80 магистрати. Дискусиите и темите бяха полезни и разнообразни, а като лектори се включиха експерти в темата за домашното насилие с богат професионален опит.

В първия ден от обучението, прокурор Искра Билярска от Окръжна прокуратура в София говореше за Домашно насилие: общи положения, съставомерност, особености на квалификацията при фактически усложнения и съдебна практика. Съдия Мария Дончева от Софийски районен съд разказа за Наказателни аспекти на домашното насилие, каква е практиката на ЕСПЧ, за дължима грижа и какъв трябва да е правилният подход, ориентиран към жертвата.





В рамките на втория ден, участниците имаха възможност да чуят за задълженията на държавата за превенция на домашното насилие в практиката на ЕЗПЧ, тема която беше представена от доц. д-р Здравка Кръстева, катедра „Наказателноправни науки“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Адвокат Наташа Добрева разказа за ефективно разследване на сигнали за престъпления, извършени в условията на домашно насилие по смисъла на КЗПЧОС и използвайки действителен случай. Психологът Борислав Стоянов от Министерство на правосъдието разказа на участниците за психологическата оценка, като полезен инструмент в обследването на значими обстоятелства при данни за домашното насилие и представи подходи и техники при провеждане на диагностично интервю със субекти на домашното насилие.

За виктимната идентификация и определяне виктимологията на жертвата разказа психофизиолог Тодор Тодоров,

Последния ден следователят Румяна Тозова от Национална следствена служба затвори събитието и разказа как се доказват престъпления, свързани с домашно насилие и за същността и ролята на разпита като способ на доказване в досъдебната фаза на наказателния процес при разследване на престъпления, свързани с домашно насилие.

В рамките на трите дни магистратите имаха възможност да участват в дискусиите и да споделят собствения опит за тази важна и деликатна тема.