11/17/2023

Послания от говорителите на кръглата маса - 10 ноември, 2023

Основните послания на Радостина Чапразова, директор за България на Младежка Фондация Арете България: ромските жени и семейството са ключът към превенцията и противодействието на насилието срещу жени. Образованието, работата с родителите, с младите момичета и момчета гарантира, че всички разбират колко негативни и понякога, фатални, могат да бъдат последиците от домашното насилие. Младите момичета трябва да чувстват подкрепата на своето семейство, за да се изградят като личности и да могат да защитават правата си.

Ако не осъзнаваме собствените си предразсъдъци към жените и още повече към жените от ромската общност, ние не можем да разберем какви предизвикателства стоят пред тях - в тяхната общност и в цялото общество. Това пречи да изградим работещи и ефективни стратегии и механизми, за да променим негативното отношение към тях и да предотвратим насилието към тях. Според д-р Рада Стаменкова, това е ключов проблем и изисква много интензивна работа от всички институции, които са отговорни за противодйствие на домашното насилие.

Основното послание от Александър Рафаилов, образователен медиатор в 37-мо СУ „Райна Княгиня“ в София, беше необходимостта от образование на младите хора и развитието на социални умения. Ключов елемент в образованието е работата с младите мъже и с родителите на деца от ромски произход (и не само). Според Рафаилов, включването на децата и младежите с различен произход и семейна среда в общи инициативи е изключително полезно, защото изгражда доверие между общностите и посочва начини за справяне с множество проблеми по ненасилствен начин, а с взаимно разбиране.