10/09/2023

Обмен на опит между български и норвежки изследователи по проект ПРОТЕКТ

На 11 октомври 2023г. изследователският екип и експерти от Камарата на следователите в България и фондация Рисърч & Tрейнинг пойнт, които изпълняват проекта ПРОТЕКТ в България, са домакини на среща с изследователи на темата домашно насилие от Университета в Осло. Проф. Мейлен Скилбрей и проф. Анна Ратецка ще участват в работни срещи с представители на следствието и прокуратурата, както и на академичната общност в България, с които ще обсъдят ключови въпроси на разследването и анализа на това престъпление. Съвместен екип от български и норвежки експерти е ангажиран в изработването на сравнителен доклад, оценяващ параметрите на престъплението в двете държави, както и добри практики и модели от Норвегия за превенция и разследване на домашното насилие срещу жени, с фокус върху ромската общност. Докладът ще даде основа за организиране на предстоящите събития по проекта, обучения на следователи и кръгли маси с представители на НПО и ромски общности, планирани за месеците ноември и декември.

Повече информация за проекта, както и материали от експертните изследвания и от информационната кампания на проекта, можете да намерите на сайта на проекта и във Фейсбук.

Проект Информиране-разследване-защита: противодействие на насилието срещу жени (ПРОТЕКТ),“ изпълняван по договор BGJUSTICE-4.002-0011-C01 от 26.10.2022 г., финансиран по програма „Правосъдие“ на Норвежки финансов механизъм (НФМ) 2014-2021).