10/16/2023

Сътрудничество между академичната общност и разследващите органи в борбата срещу домашното насилие

На 11 октомври 2023г. изследователският екип и експерти от Камарата на следователите в България и фондация Рисърч & Tрейнинг пойнт, които изпълняват проекта ПРОТЕКТ в България, бяха домакини на среща с изследователи на темата домашно насилие от Университета в Осло (УО). Проф. Мейлен Скилбрей и проф. Анна Ратецка от Департамента по право на УО участваха в работни срещи с представители на следствието и прокуратурата, както и на академичната общност в България, с които обсъдиха ключови въпроси на разследването и анализа на това престъпление. Съвместен екип от български и норвежки експерти е ангажиран в изработването на сравнителен доклад, оценяващ параметрите на престъплението в двете държави, както и добри практики и модели от Норвегия за превенция и разследване на домашното насилие срещу жени, с фокус върху ромската общност.





В интервю за проекта норвежките експерти споделиха, че работните срещи в София са  изключително полезни за обмен на опит между изследователските екипи и за намиране на най-ефективните подходи за превенция и разследване на престъплението. Разликите между Норвегия и България започват с дефиницията на „домашно насилие“ и свързаните с него отношения в семейството и съжителство на партньори в законодателството, сподели проф. Скилбрей. Институционалната структура на органите за разследване също се различава и тези особености ще бъдат отчетени в изследователския доклад, който българските и норвежките експерти подготвят. Сътрудничеството между университета и разследващите органи, според проф. Ратецка, може да има различни форми и може да бъде инициирано от всяка от страните (както по време на досъдебно разследване, така и в оценката и формулирането на наказателни политики), но обективният и безпристрастен поглед на науката към теми като тази е изключително важна, за да осигури базисни научни резултати, въз основа на които да се гарантира равен достъп до правосъдие на всички жертви на престъплението и справедливи присъди към извършителите.

Повече информация за проекта, както и материали от експертните изследвания и от информационната кампания на проекта, можете да намерите на сайта на проекта и във Фейсбук.

Проект “Информиране-разследване-защита: противодействие на насилието срещу жени (ПРОТЕКТ),“ изпълняван по договор BGJUSTICE-4.002-0011-C01 от 26.10.2022 г., финансиран по програма „Правосъдие“ на Норвежки финансов механизъм (НФМ) 2014-2021).