11/30/2023

Решенията за противодействие на домашното насилие зависят от сътрудничеството между всички отговорни институции

Дни след 25 ноември, Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените, се проведе се проведе втората кръгла маса по проекта ПРОТЕКТ. На 28 ноември 2023г. над 25 участника - експерти по темата от следствието, прокуратурата, изследователи, здравни медиатори, представители на НПО, студенти – се включиха в задълбочени дискусии и спорове по критични въпроси, свързани с домашното насилие над жени.

Проблемите, посочени от лекторите и участниците, бяха повече от възможните решения, необходими за превенцията и противодействието на насилието над жени, и особено на ромски жени. Според Дора Петкова, от Националната мрежа на здравните медиатори, домашното насилие е свързано с бедност, маргинализация, липсата на здравна осигуреност, достъп до правосъдие, адекватно образование в ромските общности. Това мнение беше подкрепено и от Катя Кирилова, дългогодишен здравен медиатор от Благоевград и самата тя ромска жена; икономическата и социална зависимост на жените в семействата е много силна, а липсата на подкрепа и на структури, които да създават сигурност у жените – преди те да станат жертви на насилие, липсата на доверие в институциите, само затвърждава уязвимостта им.



















Д-р Георги Кирилов, клиничен психолог и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, предложи на аудиторията задълбочен анализ на насилието като „био-психо-социален феномен“, на факторите, които обуславят социалното поведение на индивида и водят до прояви на насилие. От друга страна, д-р Кирилов подчерта и много важни проблеми, свързани с дефицити в капацитета на институциите (училища, полиция, съдебна система, подкрепа за жертви на насилие): липсата на специалисти, които разбират същността на насилието и типовете агресивност; липсата на специалисти (терапевти, психолози, следователи), които познават добре културата на ромските общности; липсата на адекватно сътрудничество между институциите и организации на гражданското общество, работещи на терен.

В последната част на събитието, прокурор Калин Владимиров разгледа в детайли правните аспекти на престъплението описани в Наказателния кодекс, действията на разследващите и възможните наказания за извършителите. Престъплението е сложно за разследване, тъй като съчетава обективни и субективни елементи, а жертвите в много случаи (поради страх и недоверие), се отказват от показанията си. Според Владимиров, сигналите, които стигат в прокуратурата, се разглеждат с необходимата сериозност, но наказателното преследване на домашното насилие е само едно от възможните решения за ограничаване и елиминиране на насилието над жени и мъже.

В последвалите дискусии участниците повдигнаха множество въпроси. Обединяваща беше убедеността, че тези въпроси изискват системно сътрудничество и комуникация между всички институции и заинтересовани страни. В този смисъл, кръглите маси организирани по проекта ПРОТЕКТ отговарят на тази нужда и създадоха желана възможност за откровен диалог между много и различни организации.