4/02/2024

Заключителна среща по проект Информиране-разследване-защита: Противодействие на насилието срещу жени (ПРОТЕКТ)

На 29 март 2024г. в Национална следствена служба се проведе заключителната среща по проекта ПРОТЕКТ. Участниците – следователи, прокурори, представители на гражданското общество – бяха приветствани от председателя на Камарата на следователите в България (КСБ), г-жа Преслава Петкова. Събитието даде възможност на партньорите от КСБ и фондация Рисърч и Трейнинг Пойнт да представят основните дейности и резултати от проекта. Над 160 следователи участваха в обучения по темата домашно насилие основано на пола и разследване на престъплението; над 60 човека се включиха в кръгли маси по проекта. В допълнение, като част от информационната кампания на проекта, бяха проведени срещи с млади хора в 37-мо СУ „Райна Княгиня“ и Младежка фондация „Арете“. Чрез срещи и социални медии, бяха достигнати над 60 представители на целевите групи. 

На заключителната среща бяха направени важни изводи, свързани с превенцията на престъплението, нуждата от образование и работата с млади хора (както сподели и г-н Рафаилов, образователен медиатор от 37-мо училище). Изследователският екип на проекта, включващ и представители от Университета в Осло, в свой доклад очертава важни тенденции в развитието на престъплението и действията, които се предприемат както в рамките на наказателното правосъдие, така и от неправителствени организации, изследователи, обучители, за широко информиране на обществото по темата. Представители на Министерство на правосъдието споделиха също така важността на подобни проекти и необходимостта постигнатите резултати да бъдат подкрепени и продължени.









Проектът допринесе за повишаване на капацитета на следователите в разследване на престъплението и постави на внимание нуждата от тясно сътрудничество между всички заинтересовани страни, за да се адресират различните аспекти на домашното насилие основано на пола – социални, икономически, психологически, правни.

Всички ресурси по проекта – информационни, изследователски, обучителни – са налични на сайта на проекта и Фейсбук страницата. 

Проектът ПРОТЕКТ е изпълняван по договор BGJUSTICE-4.002-0011-C01 от 26.10.2022 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по малка грантова схема на програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021“.