3/27/2024

Доклад с резултатите от работата на българския и норвежкия изследователски екипи, извършена за нуждите на проект “ПРОТЕКТ” (NoBGJUSTICE -4.002-0011)

Публикуваме и доклада, който отразява резултатите от работата на българския и норвежкия изследователски екипи, извършена за нуждите на проект “ПРОТЕКТ” (NoBGJUSTICE -4.002-0011), финансиран от програма “Правосъдие” на Норвежкия финансов механизъм. Тяхна основна задача бе да дадат обща картина, “моментна снимка” на явлението “домашно насилие”, като съберат и подредят основната информация, достъпна по темата в България. Специфичната задача, която преследваха бе, с помощта на колегите-криминолози от Университета в Осло, да представят проблеми и добри практики от кралство Норвегия като възможност за смяна на гледната точка, търсене на нови подходи и повод за бъдещо сътрудничество със скандинавските партньори.

За изпълнението на така поставената задача изследователите направиха преглед на достъпни (с отворен достъп) научни публикации в български и англоезични специализирани издания. Анализирани бяха документи, статистики и становища, представени от държавата чрез нейните институции. Важна информация дадоха материалите с публицистичен характер като интервюта в печатни и електронни медии, новини от криминалната хроника, тематични статии и др.

Серия от полу-структурирани интервюта, проведени за нуждите на ПРОТЕКТ, позволи да получим в своя помощ практическия поглед на психолози, медици и юристи (учени, адвокати и магистрати). Изключително ценна бе и възможността да се запознаем с лекциите, изнесени на двете кръгли маси през есента на 2023 г., както и да заснемем подбран видео-материал по ключови въпроси от темата с хора, които срещат проблема “на терен”, в ежедневната си работа.

Докладът е предназначен да бъде в помощ на целевата група на ПРОТЕКТ: разследващите, магистратите и съдиите, на които предстои да работят по случаи на домашно насилие или желаят да разширят натрупаното от практиката познание. Като отворена публикация в интернет, докладът е достъпен за всеки читател, воден от изследователски, граждански или професионален интерес. Затова целта на авторския екип бе да систематизира едно нарастващо знание по темата в България, като по този начин улесни достъпна до него.