3/06/2024

Информационна среща по проект „Информиране - Разследване - Защита: Противодействие на насилието срещу жени“ (ПРОТЕКТ)

Като част от информационната кампания на проекта ПРОТЕКТ на 4 март 2024 г. се проведе среща с млади хора, участници в Академията за лидери на Младежка фондация „Арете“. 

По време на срещата представителите на младежкия съвет към фондацията обсъдиха въпроси, свързани с домашното насилие в България. Нарастващият брой случаи на домашно насилие е социален проблем, който не намира адекватно решение, както по отношение на законодателството, така и по отношение на превенцията. Според младите хора е необходимо медиите и обществото да обърнат по-голямо внимание на социално-икономическите условия, които са критичен фактор за прояви на домашно насилие срещу жени. В същото време, те споделиха и загриженост за често едностранното представяне на случаи на домашно насилие сред уязвими групи, което затвърждава съществуващи стереотипи и нагласи в обществото, свързани с извършителите и жертвите на престъплението. Но всички участници са убедени, че образованието е най-важният път към преодоляване на тези предразсъдъци и за създаване на социална и културна среда, в която всички са равнопоставени и имат равен шанс за развитие.




Проектът ПРОТЕКТ продължава до края на м. април 2024 г. Следете ни на сайта на проекта и във Фейсбук, където ще намерите допълнителни информационни материали, а скоро ще публикуваме и нашето образователно видео.