2/23/2024

Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие проведе първото заседание

На 21.02.2024 се проведе първото заседание на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие.

Това е орган към Министерския съвет, който има много правомощия, свързани с осъществяването на цялостната политика срещу домашното насилие. Той е прецедент, досега у нас не е имало такъв орган.

Илиана Бойчева от правната програма на Центъра за изследване на демокрацията и член на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие, който проведе първо заседание, пред БНР коментира, че "трябва да се изберат приоритетните области, за да може държавата да реши по какъв начин ще инвестира в тях. Приоритетните области не бяха решени вчера. Това беше и по наше настояване, на неправителствения сектор, защото той не беше попитан за това. Дадохме си още малко време, за да попитаме и неправителствения сектор". 

На заседанието са обсъждани 4 основни въпроса: представяне на информация по изпълнението на изискванията на Закона за защита от домашното насилие, приемане на Координационния механизъм за помощ и подкрепа на пострадалите от домашното насилие, както и определяне на приоритетните дейности за финансиране на проекти по превенция и защита. На следващото заседание очаква се обсъденият координационният механизъм да бъде гласуван. Обсъден е и правилникът за прилагане на Закона за защита от домашното насилие. Той също трябваше да бъде изменен, но това не беше направено на първото заседание. 

"Миналата година бяха приети промени в Закона за защита от домашното насилие, но няма как всяка една промяна да бъде ефективно изпълнявана и да влезе ефективно в сила, ако не са извършени промени в правилника", обясни Бойчева и добави, че от Министерския съвет са ги уведомили, че още преди свикването на съвета, са организирали 5 тематични работни групи по промяна на правилника. Тези групи са започнали работа още от началото на годината. 

Първото заседание на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие даде нова енергия в борбата срещу домашното насилие и членовете му са ентусиазирани и се надяват, че усилията им ще имат резултат.