7/24/2023

България утвърждава промени в закона за защита от домашно насилие, за да защити жертвите и даде приоритет на предотвратяването

На 21 юли 2023 г., Народното събрание на Република България одобри важни промени в закона за защита от домашно насилие с цел подобряване на сигурността и предоставяне на по-добра защита на жертвите. Промените, които ще влязат в сила в най-скоро време, имат за цел да засилят законодателството, което се отнася до домашното насилие, и да повиши осведомеността в обществото за този сериозен проблем.

Сред основните аспекти на измененията в закона за защита от домашно насилие са следните:
  • По-строги наказания за извършителите: Промените в закона предвиждат въвеждането на по-строги наказания за лицата, причинили насилие в семейна среда. Това включва по-дълги затворни присъди и по-голям брой обществено-полезни часове, които извършителите ще трябва да изпълняват като част от тяхната наказателна мярка.
  • Подобрена подкрепа за жертвите: Законът включва и мерки за подобряване на подкрепата за жертвите на домашно насилие. Ще бъдат разширени услугите за консултации и помощ на разположение за пострадалите лица, включително психологическа подкрепа, правни съвети и временно настаняване в кризисни центрове.
  • По-ефективна предпазна мярка: Промените в закона утвърждават и по-ефективни предпазни мерки, които могат да бъдат наложени на насилниците. Това включва ограничаване на достъпа до обществени места и контакт с жертвата чрез употреба на технологии за мониторинг и следене. 
  • Образование и информация: Законодателните промени предвиждат и по-широко разпространение на информация и образователни кампании за предотвратяване на домашното насилие. Това включва предоставяне на информация за правата и ресурсите, налични за жертвите, както и осигуряване на обучение на обществеността за разпознаване на признаците на насилие и сигнали за помощ.
  • Създаване на специализиран орган: Правителството ще създаде специализиран орган, отговорен за реагиране на случаи на домашно насилие и предоставяне на необходимата помощ на жертвите. Този орган ще обедини правните, медицински, социални и психологически услуги, предоставяйки комплексна подкрепа за жертвите и улеснявайки им достъпа до съответните ресурси.
  • Защита и подкрепа за свидетелите: Законът предвижда по-ефективни механизми за защита на свидетелите на домашно насилие. Често жертвите страхуват да свидетелстват срещу извършителите поради страх или заплахи. Създаването на по-сигурни условия за тях може да улесни събирането на свидетелства и да даде възможност за справедливо разглеждане на престъпленията.
С тези промени в закона за защита от домашно насилие, България се ангажира да засили борбата с този социален проблем и да предостави по-голяма защита и подкрепа на жертвите. Очаква се тези мерки да имат значителен положителен принос към постигането на безопасна и справедлива среда за всички граждани на страната.





Regenerate response